Aug 11, 2008

Nasi Goreng Kerabu & Pengat Keledek

Walaupun sesibuk manapun, masak-masak and makan-makan tetap ada masa. Dah namanya suka makan!!!...hik! hik!... ..Ha ni aku nak share ngan kroang resepi nasi goreng kerabu. Sedap!!!! I tell you........kalau teringin cuba la resepi ni. Aku dah tak ingat resepi ni aku ambil dimana....
Nasi Goreng Kerabu
5 batang cili api - tumbuk dengan
2 ulas bawang kecik, 2 ulas bawang putih, halia sikit - tumbuk
sebatang bunga kantan - hiris
seikat daun kesum - hiris
2 btang serai - hiris
2 ekor ikan kembong, ambil isi dan tumbuk halus. (nak tukar ikan bilis goreng pon best jugak - goreng dan tumbuk halus)
sebiji telor
semangkuk nasi
garam secukup rasa.
Cara buatnya, kalau dengan aku senang je sebab aku ni campak2 je. Panaskan minya, campak bahan2 tumbuk tadi, dah garing, masuk bahan hiris tu, campak telor, garam, pas tu letak nasi, last sekali baru letak ikan. Ha!!...goreng ler sampai ala-ala garing gitu. Dan makan panas2...ada keropok lagi best.....hmmmm...walahhh!!!....selamat mencuba..........
Pengat Sagu Keledek

Keledek - Potong kecil-kecil ikut suka
Gula Merah - 1 cawan
Sagu - 50 sen
Santan - RM1
Gula secukupnya
Rendam sagu dan tos. Masukkan keledek, santan, gula merah dalam periuk, kacau perlahan lahan sampai didih. Masukan gula ikut suka korang, suka manis letak la dalam 3 4 sudu besar, tak suka kurang kan la sebab gula merah tu dah cukup manis. Bila dah didih masukkan sagu... kacau sampai sagu kembang....hidangkan... sedang dihirup panas-panas sambil lepak petang-petang hari.................

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...