Assalammualaikum....
Tekak ni teringin betul makan sambal petai. Semalam, walau hari mendung hitam pekat, memang macam nak runtuh dah langit tu. Ni sah-sah la hujan selebat alam ni. Namun mendung tak bererti hujan. Kisahnya semalam tu singgah jugak ke pasar malam walau hujan bakal tiba. Nak cari petai punya pasal. Teringin benar tekak ni nak makan petai. Terjumpa lah petai memang kasar-kasar bijinya. Memang sesuai buat sambal petai. Tercapai jugak nak makan sambal tumis petai. Moh kita tengok resepi hamba yang main campak-campak je ni. Lain orang lain cara memasaknya. Tengok my style k...Jom cekidaut...
Ha!..nampakkan petainya kasar-kasar gitew. Ow ye!!!...aku suka potong petai dengan kulit-kulitnya. sesetengah orang tak suka sebab kulit petai tu pahit. namun pahit itu kan penawar. wat ever la. cam aku cakap tadi. ikut selera memasing.
Step 1. Tumis petai + ikan bilis + bawang besar yang dimayang. Tumis aje lah sampai naik baunya. Kulit petai tu nanti akan bertukar warna ke hijau tua gitu. when done, angkat dia kejap. bubuh ler dalam penapis ke.
Step 2. Guna minyak yang sama. Curah ler lebih kurang 2 senduk cili kisar (kisar sendiri, lagi bes. yang kat kedai tak berapa nak bes kalau buat sambal tumis). Agak-agak garing sket letakler ayor 1 cawan. Sekeping asam gelugor atau asam jawa. Aku lebih suka asam keping. bukan apa. tak berapa nak reti ler sukat asam jawa. silap-silap kang terlebih, mboh ler masam sambai tu kang. letak garam n gula secukup rasa. Sempoi dak.....ha biar ler gelegok kat ataih dapor tu...
Step 3. Agak-agak lada tu macam dah masak, curah seme petai yang tumis ngan ikan bilis dan bawang tadi. Bior dia kering sket. Atau kalau suka yang berkuah, tak payah ler tunggu dia kering sangat. Angkat ler....
Wah!!!..Tengahari ni teman makan bertambah kome...hehe...lepais makan buat apa????... kome jawab ler sendiri.... Anak-anak pon suka sambal tumis ni walau dorang tak makan petai. Aku suka. suka sangat-sangat. Tapi sejak2 'tua' ni, tak boleh makan petai banyak-banyak. silap-silap kena angin... ha kalau kena angin, mendodoi ler jawab nye........
Hehehe...apa-apa pon makan dah settle.
Ok. Sapa-Sapa yang berkenan boleh ler mencuba ye!!!...
Wassalam.
No comments:
Post a Comment